AD-572 Čištění tlakovou vodou s ohledem na elektrické zařízení
V potravinářském provozu je umístěna technologie míchání výrobní hmoty. Míchačky se čistí cca 1x za měsíc tlakovou vodou, za použití doplňkových ochranných opatření zakrytím el. zařízení v dosahu vody a jeho vypnutím. V normálním provozu se voda nepoužívá. Dotaz zní, zda je nutno takový prostor klasifikovat jako zvlášť nebezpečný nebo stačí zhodnotit riziko v případě oplachu při čisticí směně a prostě klasifikovat jako nebezpečný? Pro oplach vodou je zpracován místní provozní předpis na postup mytí technologie. Jde nám o to, zda je možné se vyhnout zvlášť nebezpečnému prostředí a tím povinnosti každou montáž hlásit a schvalovat na TIČR. V prostoru jsou elektrická zařízení v krytí minimálně IP44 a je zhotoveno doplňující ochranné pospojení.
Dvořák
- A TECHNICKÁ TÉMATA
- AA Ochrana před dotykem
- AB Dimenzování a jištění
- AC Ochrana před bleskem a přepětím
- AD Prostředí
- AE Vnitřní rozvody
- AF Koupelny a bazény
- AG Připojování el. zařízení
- AH Revize
- AJ Strojní zařízení
- AK El. zařízení ve zdravotnictví
- AL Značení a terminologie