+

AA4-028 Použití proudových chráničů

Prosím o Váš názor na použití proudových chráničů pro elektrická kuchyňská zařízení (konvektomaty, sporáky, myčky, kotle, roboty) ve velkokuchyních. Projektant nakreslil:
1. V projektové dokumentaci všechny hlavní vypínače pro elektrická zařízení na 400 V (konvektomaty, sporáky, varné kotle, myčku, robota) s červenou páčkou a žlutým pozadím a bude jich na stěně v místnosti varny sedm vedle sebe. Projektant mi to odůvodnil tím, že se jedná o nouzové vypnutí jednotlivých zařízení, přitom v prostoru varny a umývárny nádobí bude tlačítko „CENTRÁL STOP“, které bude v rozváděči vypínat napájení pro všechny zásuvky 230 V i všechna tato zařízení na 400 V. Nejsem si jist, zda jsou hlavní vypínače s červenou páčkou a žlutým pozadím nutné a nestačily by klasické s černou páčkou.
2. Dále je v projektové dokumentaci uvedeno, že v rozváděči budou mít všechna tato kuchyňská zařízení na 400 V každé svůj proudový chránič 30 mA. Připojení bude pevné přes ty hlavní vypínače. Ani jedno toto zařízení na 400 V není připojeno přes zásuvku a výrobce ve svých podkladech proudové chrániče nevyžaduje. V kuchyni bude provedeno ochranné pospojování vodičem CY 6 mm².

Roman Horký

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 28. 6. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL