+

AC-477 Snižování požadavku na impulzní výdržné napětí

V odborných kruzích se dost často razí názor, že lze normové požadavky na minimální hodnotu impulzního výdržného napětí v instalacích snižovat pomocí SPD (svodičů přepětí – viz definice ČSN IEC 60050-614 [614-03-48] nebo ČSN EN 61643-11 ed. 2, čl. 3.1.1). Ve smyslu např. "pro instalaci je vyžadováno minimální impulzní výdržné napětí 4 kV, takže osadím SPD s ochrannou úrovní 2 kV, a tím pádem mohu v dané instalaci použít např. kabely se zkušebním napětím pouze 2,5 kV(imp)/1,5 kV(AC)".

Osobně mám za to, že to je nesmysl, a to zejména z následujících důvodů.

Tím prvním důvodem je ustanovení ČSN EN IEC 60664-1 ed. 3, čl. 5.4.3.1, kde je uvedeno, že základní izolace musí mít impulzní výdržné napětí odpovídající jmenovitému napětí napájecí sítě a příslušné kategorii přepětí podle tabulky F.1.

Druhým důvodem je např. ustanovení ČSN CLC/TS 61643-12, čl. 6.2.3.1, kde je uvedeno, že veškerá předpokládaná životnost SPD uváděná výrobcem je pouze statistická hodnota, která nikdy nemůže být zárukou skutečné životnosti. A zabezpečovat základní bezpečnost elektrických zařízení pomocí SPD, které nemají nijak garantovánu životnost mi přijde poměrně zcestná myšlenka.

Za třetí SPD nemají neomezený dosah své účinnosti, viz např. ustanovení ČSN EN 62305-4 ed. 2, čl. C.2.1, kde jsou na straně 71 dole stanoveny podmínky volby ochranné úrovně SPD právě v závislosti na vzdálenosti chráněného zařízení. Čili představa, že do instalace osadím SPD, a ty mi sníží požadavek na impulzní výdržné napětí široko daleko, mi přijde rovněž zcela mimo. Rovněž jsem nikde v normách neviděl žádné ustanovení o tom, že by požadavky na hodnotu impulzního výdržného napětí bylo možné pomocí SPD snižovat, či za jakých podmínek.

Jak danou otázku vidíte? Lze normové požadavky na minimální hodnotu impulzního výdržného napětí v instalacích snižovat pomocí SPD? Pokud ano, pak za jakých (kde definovaných) podmínek?

Jan Hlavatý

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 7. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL