+

AB-459 Dovolený proud kabelu při referenčním uložení F

Mějme kabel NSGAFÖU 1 x 120 mm2 a u něj má výrobce stanoven dovolený proud kabelu na vzduchu při teplotě 30 °C. Problém je, že kabel bude uložen tak, že to bude odpovídat referenčnímu uložení B dle ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 a pro toto uložení výrobce nemá stanoven dovolený proud.

Koeficienty v ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 řeší souběhy vedení, teploty, avšak není mi známo, že by norma řešila koeficienty pro přepočet z jednoho referenčního uložení kabelu do jiného. Vycházím z toho, že v ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 jsou uvedeny hodnoty dovolených proudů pro různá referenční uložení kabelů a vodičů a to jsou výchozí hodnoty, se kterými se dále počítá při odlišné teplotě okolí, souběhu obvodů atp.

Zaslal jsem dotaz výrobci kabelu, ale ten mi poslal tabulky z norem s tím, že mají stanoven dovolený proud pouze pro uložení ve vzduchu v okolní teplotě 30 °C. Podle výrobce je tento proud 556 A. Pokud se podívám do ČSN 33 2000-5-52 ed. 2, tak v tabulce 52.12 zjistím, že dovolený proud je výrazně nižší. A to je pořád kabel na vzduchu a nejedná se o žádný souběh s jinými obvody. Problém ovšem je, že to jsou stále hodnoty dovolených proudů pro referenční uložení F.

Proto se chci zeptat, zda lze z hodnoty dovoleného proudu kabelu při referenčním uložení F vypočítat dovolený proud při jiném referenčním uložení, nebo to musí stanovit výrobce. Jak postupovat, když výrobce stanový dovolený proud jen pro jeden způsob referenčního uložení a pro ostatní není dovolený proud stanoven?

Jiří Buben

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 8. 2024

Facebook Obchod IN-EL