+

AG-483 Měřicí transformátory proudu

Obracím se na vás s dotazem ohledně měřicích transformátorů proudu a jejich připojení přes zkušební svorkovnici.

Ve výrobní hale je v hlavním rozváděči instalován analyzátor sítě a proudy jsou měřeny přes MTP s převodem 1 250/5 A. Nicméně připojení analyzátoru není řešeno přes zkušební svorkovnici, takže v případě výměny vadného analyzátoru bude nutné rozváděč vypnout. To je ale celkem problematické, neboť přes něj je napájeno cca 45 výrobních linek, včetně asi 22 linek s robotickými stanicemi. Vypnutí tohoto rozváděče znamená zdlouhavé vypínání řízení robotů, jejich počítačů a počítačů pro zaměřování. To je také jeden z důvodů proč mi vadí, že MTP nejsou připojeny přes zkušební svorkovnici. Pokud vím, tak zkušební svorkovnici vyžadují distribuční společnosti u fakturačního měření, ale nedaří se mi nalézt žádný předpis, který by u rozvodů nn zkušební svorkovnici přímo vyžadoval. Proto prosím o informaci, zda takový předpis existuje a o jaký předpis se jedná.

Dále mě zajímá znění ČSN 33 2000-5-557, kde je v článku 557.5.3.1 uvedeno, že MTP musí být zajištěny svorky pro provozní (příležitostná) měření. Dalo by se znění této odrážky v tomto článku vyložit jako požadavek na zkušební svorkovnici?

Jako poslední mě zajímá to, že v ČSN 33 2000-5-557 je v článku 557.5.3.1 uvedeno, že sekundární strana transformátoru v instalaci nn nesmí být uzemněna, s výjimkou obvodů, ve kterých mohou být měření prováděna pouze při spojení se zemí. Vím, že tuto otázku jste již v jednom dotazu řešili.

Nicméně dříve se sekundární vinutí MTP a ostatně i MTN uzemňovaly z důvodu bezpečnosti. V současné době ale chápu, že například měřící karty decentrálních sběrnic vstupů PLC mají v manuálech uvedeno, že sekundární strana MTP nesmí být uzemněna. Proto si tento článek vykládám jako ústupek výrobcům sofistikovaných přístrojů, kde z hlediska funkce jim uzemnění vadí. Pak se ale ptám jak je to z hlediska bezpečnosti? Jaký na to máte názor?

Jiří Buben

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 6. 8. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL