+

AH-848 Pravidelné revize FVE na rodinných domech

Obracím se na vás s dotazem ohledně pravidelných revizí FVE na rodinných domech.

Nevím o tom, že by nějaký předpis nařizoval provádění pravidelných revizí elektrických instalací u rodinných domů, bytů a podobných instalací. S rozmachem instalací FVE na rodinné domy se setkávám s informacemi, že je nutné FVE pravidelně revidovat i na rodinných domech.

To je sice záslužné a samozřejmě to prospěje bezpečnosti provozu a majitele ochrání při škodní události před sankcí pojišťovny. Nicméně tyto informace v médiích a od různých odborníků uvádějí, že FVE je vyhrazeným elektrickým zařízením. A tam spatřuji nejasnost.

Vyhrazená technická, respektive elektrická zařízení spadají pod zákon č. 250/2021 Sb. Tento zákon se ale dle jeho názvu vztahuje na bezpečnost práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení. V nařízení vlády č. 190/2022 Sb. je uvedena definice co je vyhrazené elektrické zařízení.

Ano jsou to i zařízení pro výrobu elektrické energie, což FVE je.

Nicméně nařízení vlády č. 190/2022 Sb. je předpis navázaný na zákon č. 250/2021 Sb. Opět se tedy vztahuje k bezpečnosti práce. Pokud je tedy FVE vyhrazeným elektrickým zařízením, tak v případě instalace na rodinném domě asi těžko lze argumentovat bezpečností práce, protože tento pojem je úzce spojen se zákoníkem práce a navazujícími předpisy. Pokud v rodinném domě tedy neprovozuje majitel činnost, která se řídí předpisy jako je zákoník práce, tak asi těžko můžeme tímto argumentovat.

Proto bych rád znal Váš názor na tuto problematiku. Je tedy FVE na rodinném domě vyhrazeným elektrickým zařízením? Pokud ano, tak na základě jakých předpisů? Jestliže tomu tak je, proč tedy elektrické instalace rodinných domů nepodléhají stejnému režimu revizí a kontrol, když jsou v definici vyhrazených elektrických zařízení v § 3 odstavci 1 nařízení vlády č. 190/2022 Sb. uvedeny i elektrické instalace staveb?

Jiří Buben

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 8. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL