AD-013 Stanovení prostředí ve velkokuchyní
OTÁZKA: |
Stanovení prostředí ve velkokuchyní |
Obracím se na Vás s žádostí o pomoc při stanovení prostředí ve velkokuchyni. Jedná se o kuchyň s velkým počtem instalovaných spotřebičů - kotle na ohřívání vody, sporáky smažící pánve a pod. Jsem na rozpacích jak stanovit přítomnost vody. ČSN 33 2000-3 uvádí uvádí pod kapitolou 321.3 Výskyt vody možnosti, které se týkají vody dopadající nebo zaplavující příslušné prostředí: AD1 přítomnost vody zanedbatelná, AD2 volně padající kapky, AD3 vodní tříšť, AD4 stříkající voda, AD5 tryskající voda atd. O žádný z těchto výskytů vody nejde. Nicméně se voda může vyskytovat v kalužích na zemi nebo může být podlaha mokrá při stírání nebo rozlití vody. Nebezpečí dotyku živých částí nehrozí, neboť všechna kuchyňská zařízení jsou chráněna kryty. Hrozí nebezpečný dotyk neživých - kovových částí při poruše. Jakým způsobem lze tedy stanovit prostředí ve vztahu k přítomnosti vody? Spíše se může vyskytovat kondenzace vodních par - pára z horké vody, vysoká teplota až 50°C v letním období. Jak zahrnout přítomnost vody na podlaze? Tuším, že výsledkem je stanovení prostředí jako prostředí nebezpečné, nicméně na základě jakých vlivů konkrétně dle citované ČSN. Děkuji za zodpovězení mého dotazu. |
Otázku podává: Ing. Vladimír Česenek |
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 12. 4. 2001- A TECHNICKÁ TÉMATA
- AA Ochrana před dotykem
- AB Dimenzování a jištění
- AC Ochrana před bleskem a přepětím
- AD Prostředí
- AE Vnitřní rozvody
- AF Koupelny a bazény
- AG Připojování el. zařízení
- AH Revize
- AJ Strojní zařízení
- AK El. zařízení ve zdravotnictví
- AL Značení a terminologie